dimarts, 31 de març del 2009

Gran varietat de plataformes es manifesten diumenge 22 de març per Barcelona



El diumenge 22 de març més de 5.000 persones han sortit al carrer no només per denunciar la política ambiental del Govern de la Generalitat, sinó també per mostrar el rebuig al model socioeconòmic actual, tot demanat un canvi profund cap a un model alternatiu veritablement sostenible.

Ja fa mesos que la Federació d’Ecologistes de Catalunya va fer una crida a participar d'una manifestació per fer front als nombrosos conflictes ambientals i per denunciar les agressions al medi i a la salut que afecten arreu del territori català. La resposta va ser bona i s’ha estat treballant durant molt mesos per posar d’acord a molta gent i molts col·lectius de tot tipus. L’objectiu de la convocatòria era reunir al màxim de col·lectius, entitats ecologistes i plataformes en defensa del territori, per a fer visibles els nombrosos conflictes ambientals. Aquesta mobilització ja va fer-se l’any 2001 on hi van participar 87 entitats i plataformes, aquest cop han estat més de 160 els col·lectius adherits a la manifestació. Aquest augment tant significatiu evidencia la mala política del Govern, i els col·lectius adherits a la manifestació afirmen “que malgrat que el color del Govern ha canviat, aquest desenvolupa una política ambiental continuista respecte la que ja va generar protestes l’any 2001, que segueix sent ineficaç i contraria als interessos de la població”.

La manifestació ha estat marcada per la gran varietat de pancartes, samarretes i lemes que han omplert tant la Plaça Catalunya com la Plaça Sant Jaume. Aquesta diversitat mostrava, tal i com es pretenia, la gran quantitat de conflictes que assetgen Catalunya. Ha acabat a la Plaça Sant Jaume on un grup de nens i nenes han fet el lliurament simbòlica d'una postal que recollia els motius de la manifestació. L'actor Manel Barceló ha estat el presentador dels diferents representants dels conflictes ambientals més significatius del país que han exposat les seves denúncies i demandes. Per acabar s'ha instat ha continuar amb les amb accions ja que les demandes són moltes i no fàcils d’aconseguir en el marc polits en que ens trobem, per això s'ha convocat a les 21es Trobades d’entitats i plataformes en defensa del territori dels Països Catalans, que es faran a Lleida a la tardor.

Són molts i variats el motius pels quals els participants han demanat les dimissions dels consellers de medi ambient, política territorial i agricultura, tot demanat que el Govern assumeixi que s'està fent una mala gestió del territori ja que “no poden passar per alt la incompetència, les decisions errònies, la manca de transparència, el desconeixement i la desatenció al territori del Govern”.

Han criticat la política dels governs, des de els municipals fins al de la Generalitat que “afavoreixen els interessos de les grans corporacions privades i destinen els recursos públics a la continuïtat d’un model neoliberal obsessionat pel creixement, responsable de la crisi econòmica i ambiental actual, i incompatible amb la preservació del medi ambient, l’equilibri territorial i el benestar social”. Per això reclamen un canvi polític, més enllà del que afecta directament al medi ambient. Ja que consideren imprescindible la participació ciutadana real, el veritable consens i el dret a la informació. Incompatible amb els escassos processos d'informació i participació ciutadana purament consultius.

Denuncien la persecució dels moviments socials que exerceixen el seu dret a la protesta recalcant que s’estan veient obligats a optar per la desobediència per tal de denunciar l'incompliment de les lleis medioambientals tant per part d'empreses privades com per part de les administracions públiques. Demanat la despenalització dels casos que es troben pendent de judicis o de compliment de condemnes com pot ser el cas d'un membre del la Plataforma popular contra el Pla Caufec que està pendent d'entrar 10 dies a la presó per declarar-se insubmís a una pena multa de 60 €.

Punts calents

Són més de 440 conflictes els que amenacen la destrucció del territori arreu de Catalunya. Des de la Federació d'Ecologistes de Catalunya s'ha elaborat un mapa de Catalunya de punts calents on es reflecteixen els conflictes existents arreu del territori.


Els conflictes van des de els plans urbanístics presents arreu del territori, fins a la incineració de residus, passant per les línies de molt alta tensió, els parcs eòlics, les tèrmiques, les nuclears, les infrastructures innecessaris, els transvasaments...