dimarts, 31 de març del 2009

Què quedarà de Collserola quan el declarin parc Natural?


Posicionament de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola davant de la incorporació de la Generalitat al consorci del Parc i davant dels nous rumors sobre la futura i mai arribada declaració de Parc Natural.

La Plataforma cívica per a la Defensa de Collserola considera positiva l'entrada de la Generalitat al Consorci del Parc de Collserola, però troba insuficient la futura proposta de Parc Natural.

El DMAH pot contribuir a la millora de la gestió de l'espai natural amb un punt de vista més ampli que el de la suma dels 9 ajuntaments representats actualment al Consorci, que acostumen a mirar-se el melic i promoure actuacions descentralitzades i poc coordinades sense aquesta visió global. La gestió actual del consorci és sovint més supervisora de l'urbanisme i de la gestió forestal i contra incendis que no pas gestora i conservadora dels ecosistemes; esperem que això canviï amb la incorporació de la Generalitat.

Cal que el DMAH ajudi econòmicament a la gestió i conservació i millora dels diversos ecosistemes naturals de Collserola, molts d'ells en regressió degut a l'urbanisme desenfrenat que ha envaït i aïllat la serra.

Considerem imperatiu que la Generalitat aturi qualsevol desenvolupament urbanístic dins l'actual Parc, delimitat pel Pla especial de protecció ordenació de la Serra de Collserola (PEPCo), per evitar més dany a la natura. Cal també destinar recursos a aplicar polítiques de /deconstrucció/ de sectors naturals urbanitzats al·legal o il·legalment, que els ajuntaments han permès fent la vista grossa.


*En quant a la futura declaració de Parc Natural:*

El Parc Natural no garanteix la supervivència dels ecosistemes a mig termini, atès arriba molt tard quan la majoria d'ajuntaments ja ha desenvolupat urbanísticament les seves reserves de sòl edificables opcionals pel PGM de 1976 encara vigent. La serra està pràcticament aïllada i envoltada de grans vials i un urbanisme impermeable. El Pla Territorial Metropolità encara reserva més vials que poden fragmentar-la Serra.

La Mida del Parc de Collserola disminuirà, atès no es protegeix tota la superfície de l'actual Pla especial de protecció i ordenació de la Serra de Collserola (PEPCo). El que és positiu, tot i que insuficient, és que augmenten les zones protegides i per fi hi haurà les vitals reserves
d'especial protecció com la Font groga i la Rierada.*
*
*No te cap sentit declarar Collserola Parc Natural, si no es garanteix:*

1. Que no s'hi construirà cap més vial que travessi i fragmenti
els ecosistemes de la serra (Vial de Cornisa, Túnel d'Horta, Túnel Central, etc.)
2. La connectivitat de Collserola amb els espais naturals
limítrofs (Serralada de Marina, Via Verda-Serra de Sant Llorenç del Munt,
<http://www.collserola.org/dossier_Collserola.html#Connectivi>
Parc Agrari del Baix Llobregat).
3. La naturalització dels sectors degradats per la construcció il·legal.
4. Evitar la massificació que podria degradar-lo encara més.

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola
http://www.Collserola.org/


Signa en defensa de Collserola
http://collserola.org/salvemelparcnatural/